06 juli 2018 • door Marjolein van der Zee in Tekst

De kop zegt: Lees mij!

Koppenritme

De vorige verbetertip was ‘tijd nemen’, vooral voor de eindredactie. Maar wat is eindredactie eigenlijk? Van Dale vindt de ‘laatste redactie’, en dat verduidelijkt het niet werkelijk. De vergeten taalfouten eruit halen? Dat gaat het verschil niet maken. Eindredactie is weliswaar de laatste hand leggen aan het geheel van artikelen, maar gaat veel verder dan het nog eens doorlopen van teksten op grammatica en spelling. Het gaat om de ingrepen die je doet om lezers aan het lezen te krijgen.

Daar heb je tenminste vijf instrumenten voor: koppen, intro’s, tussenkoppen, streamers en fotobijschriften. In elk instrument leg je andere accenten en zo heb je meer manieren om mensen het artikel binnen te trekken. Is de kop voor iemand niet relevant, dan wordt hij misschien gegrepen door een intrigerend fotobijschrift, een tussenkop die hout snijdt, een onthutsende streamer uit de tekst, en een intro die de kern raakt.

Die instrumenten zijn ook direct een mooie toets voor je artikelen. Want, als de tekst of een interview niet goed is, is het vinden van een kop een verzoeking. Kijk dan nog eens kritisch naar je verhaal. Bij een goed verhaal drijft de kop vanzelf boven. Meestal zelfs meer dan één, en moet je de beste kiezen. Hoe je dat doet, hangt af van het beeld dat je bij het artikel plaatst. Tussen de kop en het beeld is een wisselwerking. Dat geldt ook voor de koppen onderling. Samen geven ze een beeld om wat voor soort blad het gaat.

Vier lange, informatieve koppen achter elkaar? Niet doen. Maar ook niet vier emotionele koppen achter elkaar. Zorg voor koppenritme, wissel lang af met kort en varieer met éénwoordkoppen, emotionele koppen, informatieve koppen, quotes en mededelingen. Je mag met koppen spelen. In een andere taal bijvoorbeeld of met een woordspeling (als het niet te flauw wordt). Geen kop kan ook. Maar dan heb je wel een paar sterke eerste regels nodig die je wat kunt aanzetten in de vormgeving.

Kortom: goede koppen maken het magazine beter en geven je blad een eigen handtekening. 
Je herkent die handtekening als je de koppen uit de laatste bladen een keer opsomt. Bevalt het je? Of is het hoog tijd om iets aan die koppen te doen?

Magazine Makers e-book

Naar welk e-mailadres kunnen we het e-book sturen?