03 oktober 2018 • door Marjolein van der Zee in Organisatie

Artikel achter de hand

Artikelenvoorraad

Na het zomerreces gaan we weer verder met verbetertips! Het is nooit moeilijk om weer een nieuwe tip te geven, want in de praktijk van het magazinemaken komt er altijd weer één bovendrijven.

Hoewel het al oktober is, gebruiken we toch het woord zomerreces. Bij moderne, decentrale organisaties is het belangrijk om na een lange zomer te starten met iets ‘bedrijfscultureels’, want dat is het personeelsmagazine.

Het personeelsblad zorgt voor verbinding tussen medewerkers. Het versterkt de loyaliteit en het vergroot het onderling begrip tussen medewerkers. Het draagt daardoor bij aan de efficiëntie en verhoogt de omzet. Het magazine inspireert en dat is in elke organisatie nodig. Direct na de zomer is een mooi moment van verschijnen.

De productie van de we-gaan-weer-aan-het-werkeditie heeft wel wat voeten in aarde. Wil je iemand interviewen? Blijkt ze net met vakantie te zijn. Ben je een foto vergeten te schieten? Is de fotograaf een weekje weg. Dat is de productiestress waarmee je te maken hebt als je begin september wilt verschijnen.

En de redactie zelf wil natuurlijk ook met vakantie. Je vakantie afstemmen op die van je directe collega’s is al een uitdaging, maar nu moet je ook nog dealen met je redactiegenoten. Opeens blijk je allemaal tegelijk met vakantie te zijn.

De verbetertip is natuurlijk niet om je vakantie beter te plannen. Maar wel om die productiestress te verminderen of liever te voorkomen. Dat doe je door te zorgen voor back-up: een reserveartikel (reserve-interviewkandidaten helpt ook!). Maak ook de planning voor dit nummer iets ruimer.

Kortom: werk vooruit. Zo moeilijk, maar oh, zo dankbaar.

Magazine Makers e-book

Naar welk e-mailadres kunnen we het e-book sturen?